Kretex

Zanimljive činjenice o novorođenčadi

Brine te kako će izgledati tvoj prvi dan sa svojom bebom? Kako je držati? Hoće li plakati? Kada je gladna? Sve se to čini komplicirano jer beba ništa ne zna. Nije sasvim točno da beba ništa ne zna. U nastavku donosimo nekoliko nevjerojatnih činjenica s kojima će te tvoja beba potpuno zadiviti od prvog dana.

  • Prepoznaju mamu

Još u trbuhu beba je navikla na glas koji je stalno prisutan. Beba od rođenja prepoznaje glas i miris svoje majke. U vanjskom svijetu bebe zbunjuje puno zvukova i novih stvari, ali jedno je jasno. Nema zabune koja je njihova mama. 

  • Beba zna što joj treba

Ne trebaš brinuti kako ćeš znati da je beba gladna, ona će ti sama to dati do znanja. Provedena su brojna istraživanja na tu temu, dokazano je kako bebe od samog rođenja kada osjete glad krenu prema majčinim prsima.

  • Imaju više kostiju od odraslih ljudi

Razlog tome je to što kako dijete raste se kosti spajaju. Novorođenčad se rodi s više od 300 kostiju dok mi odrasli imamo 206 kostiju.

  • Većina beba rodi se s plavim očima

Bez obzira na to kakve boje očiju imaju roditelji ili bake i djedovi, većina beba se rodi s plavim očima. U idućih šest mjeseci dolazi do moguće promjene boje koja tada ima veze s genetikom.

  • Novorođenčad plače bez suza

To je sasvim normalna pojava jer kod zdravog novorođenčeta tek krajem 6. tjedna života dolazi do potpunog sazrijevanja i kompletnog funkcioniranja suznog aparata. To što nema suza treba zanemariti, ali ne treba zanemariti i svaki plač novorođenog djeteta.

PODJELI POST